De kersverse president van Frankrijk Emmanuel Macron heeft Édouard Philippe benoemd tot premier van Frankrijk.
De 46-jarige Philippe is momenteel burgemeester van de gemeente Le Havre in Normandië. Philippe wordt gezien als een geestverwant van de voormalige premier van Frankrijk Alain Juppé, en is lid van de Republikeinse Partij.
Macron is president geworden met zijn nog geen jaar oude beweging En Marche! Hij heeft geen klassieke partijbasis waar hij uit kan putten. De Franse president wil zich profileren als een liberale, pro-Europese politicus, maar na de parlementsverkiezingen van 11 en 18 juni moet Macron mogelijk samenwerken met meer klassieke linkse en rechtse partijen.
Met Philippe heeft Macron een premier die het gematigde midden redelijke goed weerspiegelt. Philippe werd in 1990 politiek actief en werd in eerst instantie geïnspireerd door de gematigde socialist Michel Rocard. Eind jaren negentig bewoog Philippe zich meer naar de rechterflank. Hij werd een vertrouweling van de gematigd rechtse politicus Alain Juppé.
Philippe zou gematigd links en gematigd rechts in Frankrijk dus moeten binden. Wel behoort hij, net als Macron tot de culturele elite die de Franse politiek al decennia lang domineert. Philippe haalde een diploma aan de prestigieuze Sciences Po-faculteit in Parijs en ging daarna naar de topuniversiteit ENA – de hofleverancier van politieke toppers in Frankrijk, zowel ter linker- als rechterzijde.
Macron ontmoet Merkel: Mercron?
Zondag werd Macron als jongste politicus aller tijden beëdigd als president van Frankrijk. Dinsdag worden naar verwachting de andere leden van het kabinet bekendgemaakt.
Maandagmiddag wordt Macron in Berlijn verwacht voor een bezoek aan bondskanselier Angela Merkel. Merkel denkt dat de verkiezing van Emmanuel Macron tot nieuwe president van Frankrijk Europa meer schwung kan geven.
Duitsland en Frankrijk zijn van oudsher de drijvende krachten achter de Europese eenwording. ,,Het gaat Duitsland op lange termijn alleen goed als het Europa goed gaat, en de verkiezing van de nieuwe Franse president biedt ons de gelegenheid de ontwikkeling van Europa meer dynamiek te geven'', zei Merkel.
Tegenover Macron wil Merkel zich niet als 'betweter' opstellen. "Ik geloof dat hij zelf heel sterke ideeën heeft over wat Frankrijk moet doen of laten.'' Hij zal opkomen voor de Franse belangen, zij voor de Duitse. "Ik weet zeker dat ze elkaar voor een groot deel overlappen."